Nieuws

De NDSM kraan vetrekt voor renovatie en komt als een mooie dame weer terug

Vanochtend vroeg was het zover. De imposante grote kraanwagens van Saan en andere bedrijven stonden rond de NDSM kraan. En de kraan kwam als een elegante oudere dame in beweging. Centimeter voor centimeter werd ze via een ingenieus treksysteem vooruit bewogen. De giek gaat er nog af, de kraan wordt ontmanteld en gaat dan op pontons op het water naar Friesland. Een renovatie, een facelift voor de kraan om vanaf oktober 2013 weer voor vele decennia het Icoon van het NDSM terrein te zijn. Met dank aan het Nationaal Renovatiefonds.

MeetingMoreMinds had in 2008 al een energiezuinige LED-installatie op de kop van de giek geplaatst om met het Vrije Licht aandacht te vragen voor het behoud van het karakter van het NDSM terrein en zijn gebruikers en bezoekers. Wanneer je op een zomerse dag in 2013 hier bent, zie je hoeveel van de oorspronkelijke plannen van Noord Lonkt! uit 1998-1999 verwezenlijkt zijn, met behoud van het ruige, vrije karakter van dit bijzondere zonne-balkon van Amsterdam-Noord. Hier kun je naar festivals, naar uiteenlopende hippe en artistieke bedrijven, naar een heerlijk strand met het mooiste uitzicht op de stad Amsterdam. Je kunt hier werken, recreëren en genieten. Om aan de gedachte van het Vrije Licht vast te houden heeft Annemieke Roobeek, de initiator van Noord Lonkt!, mede-oprichter van Refill en directeur van MeetingMoreMinds, besloten om te zorgen voor een spannende, kunstzinnige verlichting van de kraan. Samen met Stageled uit Hamburg en in nauwe samenspraak met Edwin Kornmann Rudi, de nieuwe eigenaar van de kraan en het 3-kamerhotel dat erin komt, is gewerkt aan een mooi lichtontwerp. Het ontwerp zal de constructie van de kraan gaan belichten.

De kraan vertrekt voor renovatie en we zullen even ‘kraanloos’zijn. Dat is even wennen voor het NDSM terrein. De terugkomst in oktober zullen we met een feestje vieren. We gaan dan zorgen voor de mooist verlichte kraan, die ons elke dag en nacht zal herinneren aan het Vrije Licht, aan de behoefte voor vrije, ruige ruimte aan het IJ, het dynamische DNA van Amsterdam.