Fin Pro

Het Openbaar Ministerie werkt samen met MeetingMoreMinds om, door middel van een aantal verschillende projecten, netwerkend werken te implementeren binnen de werkzaamheden van het Ministerie. Één van deze projecten draait om het laten samenwerken van publieke professionals (OM) met financiële, externe, professionals: FinPro.

De huidige complexe financiële criminaliteit vergt een nieuwe strategische aanpak. Opsporingsinstanties lopen achter de feiten aan en Nederland begint internationaal reputatie schade op te lopen. Onder de FinPro noemer wordt op zowel regionaal als landelijk niveau netwerkend  gewerkt door middel van intensieve samenwerking met professionals uit de markt. Het Openbaar Ministerie legt fenomenen voor aan, onder andere, het notariaat, de advocatuur, bankiers, accountants en universitaire academici. Op hun beurt kunnen deze externe professionals aangeven wat de normaliteit in de markt is en waar een fenomeen een abnormaal voorkomen heeft.  Door middel van denk- en doetank bijeenkomsten worden de externe professionals in contact gebracht met het Openbaar Ministerie om vervolgens samen aan fenomenen en casuïstieken te werken.

FinPro streeft ernaar om een netwerk van multidisciplinaire externe professionals op te zetten als klankbord voor publieke opsporingsinstanties.

 

Recente publicaties over FinPro:

Prof. dr. Annemieke Roobeek spreekt op CPA congres “De Burger in Beeld”

FinPro geeft met verantwoorde big-datamethoden zicht op onzichtbare onveiligheidMet nieuwe technieken kunnen patronen van ondermijning ontdekt worden. Prof. dr. Annemieke Roobeek beschrijft hoe FinPro interessante aanwijzingen voortbracht voor het gerichter inzetten van menskracht en middelen voor prospectief veiligheidsbeleid en het tegengaan van systeemfraude.
Bron: het Tijdschrift voor de Politie, november 2016

Prof. dr. Annemieke Roobeek bij Van Liempt Live over Big Data experiment FinPro/NPRZMaandagavond 9 mei 2016 was Prof.dr. Annemieke Roobeek te gast bij Van Liempt Live op RTL Z om te praten over het Big Data experiment met FinPro en NPRZ in Rotterdam-Zuid. Dit naar aanleiding van de publicatie van het Financieel Dagblad daarover eerder op de dag.
Bron: RTL Z, mei 2016

‘Zolang onveiligheid onder de radar blijft, ettert het door’
Kinderdagverblijven die alleen op papier bestaan, drugskoeriers die allemaal van dezelfde huisarts in een ander stadsdeel recepten krijgen, één BSN-nummer op verschillende postcodes of juist tientallen inschrijvingen van volwassenen op één adres. Het is een greep uit de resultaten die het bigdataproject Collectieve Intelligentie/FinPro in Rotterdam-Zuid heeft opgeleverd.
Bron: Financieel Dagblad, mei 2016